Балканско удружење за политичке науке

Балканско удружење за политичке науке (Balkan Political Science Association, BPSA) је непрофитна међународна научна организација националних удружења, сродних организација и аутора из земаља Југоисточне Европе.

Циљеви Балканског удружења су:

  • да промовише и устали везе између националних удружења за политичке науке и да допринесе ширењу њихове сарадње
  • да подстакне умрежавање аутора из политичких наука, међународних односа, европских и балканских студија из балканских земаља
  • да унапреди регионалну и међународну видљивост политичких наука у Југоисточној Европи.

Балканско удружење за политичке науке је основано на Сабору политиколога 2015. године уз учешће већине представника националних удружења из региона. До сада су се Удружењу прикључила удружења за политичке науке из Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Словеније, Србије, Хрватске, Црне Горе као и Савет за међународне односе из Турске. Надамо се да ће нам се ускоро придружити и удружења из преосталих држава нашег региона.

Милан Подунавац, претходни председник Удружења за политичке науке Србије, изабран је за првог председника Балканског удружења.

Балканско удружење је учествовало на Сабору политиколога у септембру 2016. године као суорганизатор округлог стола под називом The rise of illiberalism and far right extremism (Успон илиберализма и десног екстремизма). Милан Подунавац, председник БПСА, и Ана Крастева, са Новог бугарског универзитета, имали су уводна излагања, а Ненад Марковић испред Македонског удружења за политичке науке, Милада Ана Вахудова, са Универзита у Северној Каролини Чапел Хил и Џејмс Досон са Универзитета у Лондону су изнели своје виђење овог проблема. Округли сто одржан је на крају првог дана Сабора политиколога, 24. септембра.

Пре свог излагања, председник Балканског удружења, Милан Подунавац, позвао је учеснике да одрже минут ћутања у част професора Димитра Мирчева, недавно преминулог председника Македонског удружења за политичке науке. Ненад Марковић испред Македонског удружења за политичке науке упознао је присутне о животу и делу професора Мирчева, који је присуствовао оснивању Балканског удружења.

BHA logoУ децембру 2018. године jе удружење склопило споразум о сарадњи са Балканским удружењем за историjу (Balkan History Association) са седиштем у Румуниjи у циљу продубљивања разумевања историjских, културних, политичких, економских и друштвених питања о Балкану, олакшавања формирања заjеднице академаца коjи се специjализуjу у истраживању региона, као и ради анагажовања у формирању и професионалном развоjу млађих колега, и наjзад, да се оформи платформа за сарадњу између истраживача и шире публике, осмишљена да олакша боље разумевање и сарадњу међу државама у региону.

Органи Балканског удружења

  • Одбор (чланови су председници националних удружења-чланица)
  • Председница: проф. Цирила Топлак
  • Секретар: Биљана Ђорђевић.

Контакт

Балканско удружење за политичке науке
Е-пошта: Cirila.Toplak@fdv.uni-lj.si
biljana.djordjevic@fpn.bg.ac.rs